Reisverhalen

Gele zonnestralen icoon

De reiservaringen van Goedkope Droomvakanties


Wilt u inspiratie opdoen voor een komende reis of bent u gewoon benieuwd naar de reiservaringen van anderen? Dan zit u goed op deze pagina. Goedkope droomvakanties presenteert elke maand een reisverhaal dat zowel fascinerend als informatief is. Wij hebben heel wat meegemaakt in de verschillende werelddelen die wij reeds bezochten. Daarom willen wij deze grappige of interessante momenten 
graag met u delen.
Icoontje van een dolfijn die het water uit springt
Kies een bestemming en lees meer over Petra's beoordelingen en ervaringen

Zuid-Afrika
goedkopedroomvakanties.nl Zuid-Afrika
Reisverhaal Zuid-Afrika

Ooit wil ik nog wel eens op safari. Maar dan ook een echte safari… Dat riepen wij al jaren en afgelopen zomer was het dan eindelijk zover. We gingen op safari in Zuid- Afrika. Wat een avontuur!
Jo’burg

De meeste mensen zullen als aanvlieghaven Johannesburg hebben; de grootste luchthaven van het hele Afrikaanse continent. Een hele bijzondere stad. Door de Zuid-Afrikanen liefkozend Jo’burg of Jozi genoemd.  Net 100 Jaar geleden was het niet veel meer dan een klein dorpje. Maar toen er goud werd gevonden in de mijnen ging het ineens heel hard met de verdere ontwikkeling.
Niet alle wijken, townships,  zijn even veilig voor een toerist om te komen. Een hop-on-hop-off bus biedt dan uitkomst. Je krijgt een goede indruk van de stad en je leert meteen wat over de achtergrond van deze goudstad.  Het Apartheid Museum moet je eigenlijk wel bekijken, want ook deze donkere periode uit de geschiedenis hoort bij Zuid-Afrika. Hier vind je naast de apartheid ook veel informatie over Nelson Mandela.  Het pretpark, City of Gold, ligt pal naast dit museum. Een groter contrast is bijna niet denkbaar. Zelf vond ik het educatieve gedeelte van het nagebouwde mijnwerksstadje wat tegenvallen. Maar kinderen zullen er een topdag hebben in de vele attracties. En voor ons Nederlanders is de entreeprijs ook iets waar we blij van worden.

Veiligheid

Afrika komt natuurlijk, net als veel andere landen, niet alleen positief in het nieuws. Een terugkerend thema is veiligheid. Want hoe veilig is Zuid-Afrika? Ik kan natuurlijk alleen namens mezelf spreken maar ik vind Zuid-Afrika (en dan met name de grote steden) niet onveilig mits je je wel aan een aantal belangrijke regels houdt. Belangrijkste regel; zorg dat je niet in het donker over straat moet. Er is veel armoede in Zuid-Afrika. Mensen die niets meer te verliezen hebben, zijn bereid dingen te doen, die ze anders wellicht nooit zouden doen. Draag daarom ook nooit dure opzichtige sieraden, pin bij voorkeur met minimaal 2 personen en loop niet zomaar elke willekeurige wijk binnen. Met dat in je achterhoofd is Zuid-Afrika een geweldige ervaring.
Taxi

Mocht je net als ons zelf een taxi willen nemen, en dus geen gebruik willen maken van een taxi van een hotel installeer dan Uber op je mobiel. Echt wat een uitvinding! Je hoeft dan niet net als ons (lees opa, oma, papa, mama, kind 1 en kind 2) langs allerlei vreemde weggetjes te lopen om onbekende auto’s te vragen of zij misschien een taxi zijn. Taxi’s zijn namelijk niet duidelijk herkenbaar, in ieder geval niet voor een niet-Afrikaan.
Krugerpark met een niet bepaald standaard uitrusting

Als je op safari wilt in Zuid-Afrika zijn er 1001 mogelijkheden, maar je wilt natuurlijk het Krugerpark niet overslaan.  Het meest bekend wildpark van Zuid-Afrika waar je de wilde dieren in hun natuurlijk omgeving kunt bekijken, soms zelfs van heel dichtbij.
Om het Krugerpark te bekijken kun je kiezen voor een georganiseerde safari, maar je mag ook met eigen (huur) auto door het park rijden. Voor deze laatste optie hebben wij gekozen.
Tip: Koop direct in het eerste kamp waar je langs rijdt, dus vlak na de ingang, een boekje met daarin een gedetailleerde plattegrond van het park.

Toch is zo’n park niet heel handig als je plotseling last van je darmen krijgt. Een toilet is niet direct bij de hand en even uit de auto stappen voor is al helemaal geen optie. Een set extra kleren, een groot badlaken en een emmer waren in mijn geval de oplossing.  Ach, het geeft zo’n safari nog een extra stukje meer spanning zullen we maar zeggen….

Behalve een (of het liefst meerdere safari’s) is het ook een aanrader om een echte traditionele dansshow bij te wonen. Hier vertelt een volksstam iets over haar geschiedenis door middel van dans en muziek.

Reisverhaal IJsland

De meeste mensen zullen als eerste denken aan de kou, de geisers of misschien wel de Blue Lagoon in Reykjavik.
Als ik aan IJsland denk, denk ik aan de maan, de stank van rotte eieren en de lange eenzame ringweg die achteraf toch iets minder eenzaam bleek te zijn dan ik verwacht had.
Hoewel de rotte eieren misschien toch iets anders doen vermoeden, vind ik IJsland een hele mooie en vooral bijzondere bestemming. Het is eigenlijk niet te vergelijken met welke andere bestemming dan ook binnen Europa.
Maan

Iedereen heeft wel een beeld van de maan. En dan bedoel ik niet de maan die je vanaf de aarde kunt zien, maar de maan van dichtbij. Zoals Neil Armstrong hem in 1969 heeft bekeken, als eerste mens op de maan. (Dat was nog eens een droomreis!) Ik denk dan vooral aan die niet egale, hobbelige kale vlakte met kleine en grote kuilen die soms op cirkels lijken. Een oneindige vlakte van een dor en droog landschap. Nou dat beeld, dat is het eerste beeld wat ik van IJsland kreeg toen het vliegtuig de daling inzette. Van al mijn vluchten is dit toch wel degene die me het meeste is bijgebleven. Wat een ongelooflijk bizarre maar mooie eerste ontmoeting met IJsland. Het voelde alsof ik ging landen op de maan...
Rotte eieren

De rotte eieren volgen al heel snel na de landing. Iedereen die op IJsland is geweest zal het beamen; je moet eerst even flink wennen aan de zwavellucht die je gelijk op de luchthaven al tegemoet komt. Maar alles went, en de adembenemende (ruige) natuur hier zorgt dat dat in dit geval heel snel gebeurd. Overal zie je warme pruttelende zwavelbronnen, er zijn vulkanen, kraters en gletsjers. Wist je dat er op IJsland bijna geen bomen staan? In de wateren rondom IJsland komen meer dan 15 soorten walvissen voor.
Ringweg

Hoewel IJsland bijna vier keer groter is dan Nederland wonen er maar 325.000 mensen.
Zestig procent hiervan woont in Reykjavik. In deze hoofdstad zijn verschillende musea, winkelstraten, overige bezienswaardigheden en het symbool van Reykjavik; de karakteristieke kerk de Hallgrimskirkja. Rondom IJsland ligt de ringweg. Een 1322 kilometer lange (geasfalteerde) weg die alle belangrijke plaatsen in het land met elkaar verbindt.
Hoewel het de belangrijkste weg van het land is, was ik verbaast over het aantal andere auto’s die wij tegenkwamen onderweg. Soms reden we wel een 2 uur zonder dat we een andere auto passeerden.

En zo reed ik samen met een vriendin over de ringweg. We hadden er heerlijk weer bij. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het echt niet altijd ijskoud op IJsland. Mijn vriendin en ik waren allebei net student af. De auto volgepakt met flesjes water en allerlei soorten evergreens, liga’s en sultana’s. Eten en drinken is niet goedkoop in IJsland. We reden wat, stapten uit de auto om weer wat mooie foto’s te maken van de omgeving, reden weer verder en stopten weer om wat te eten.
Plaspauze

En dan komt er een moment dat je naar de wc moet.
Bij ons was dat natuurlijk niet anders. En aangezien we de afgelopen 2 uur maar 1 andere auto waren tegenkomen (en geen toilet) durfden we het wel aan om, gewapend met een pak zakdoekjes, achter een heuveltje te gaan zitten. Voor de beeldvorming, dit heuveltje lag direct aan de ringweg, maar was zeker 2 meter hoog. De ringweg waar toch geen andere auto’s reden. Tot het moment dat ik gehurkt en al achter het heuveltje zat … en er ineens een enorme vrachtauto aan kwam rijden. De chauffeur zat zo hoog dat hij zonder problemen over de heuvel heen kon kijken. Hij stak zijn hand even op om te groeten.
One night in Bangkok
Afbeelding van een brug over een rivier in Bangkok
Reisverhaal Bangkok

Bijna 20 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Bangkok, de hoofdstad van Thailand. En ik wist toen al meteen dat ik weer terug zou komen. Van te voren had ik allemaal verhalen gelezen over mensen die vanwege de grote hoeveelheid uitlaatgassen een mondkapje dragen, de drukte en de enorme verkeerschaos. En ja, het was toen al waar, en het is de afgelopen jaren niet veel beter geworden. Maar toch…. Bangkok heeft iets magisch.
Het verre Oosten

Aan de ene kant voel en ruik je Azië. De meest heerlijke geuren komen je tegemoet als je een willekeurige straat in Bangkok loopt. Het is een mengeling van vele culturen en nationaliteiten die inderdaad allemaal hun eigen gerechtjes fabriceren op de stoep van de straat. Naast de Thai wonen er veel Indiërs en Chinezen. Chinatown is bijvoorbeeld een doolhof met veel smalle steegjes, marktkraampjes en kleine winkeltjes. Je kunt er heerlijk eten, en als je op zoek bent naar een gouden sierraad ben je hier op de juiste plek.
Chaos

Het verkeer is inderdaad chaos. Leven de auto’s en de taxi’s de regels nog enigszins na, de tuktuks en de scooters halen links en rechts in. Zelf vind ik de tuktuk al leuk, maar voor kinderen is het helemaal geweldig. Elke rit met de taxi begint bij ons standaard met wat gemopper en de tekst “waarom nemen we niet gewoon de tuktuk”. Maar hoe leuk de tuktuk ook is, soms wil je gewoon even airco, relaxt zitten of even niet onderhandelen over de prijs. En laten we eerlijk zijn 45 minuten in een taxi voor nog geen 4 euro is weliswaar het dubbele van een tuktuk, maar nog steeds erg goedkoop… Net als de meeste tempels en bezienswaardigheden hier.
Tempels en heel veel monniken

Zeker in het oude centrum van Bangkok struikel je bijna over de tempels. De een nog mooier dan de ander. Vaak hebben de tempels een gouden dak en een standbeeld van Boeddha. Maar altijd zijn de mensen er vriendelijk en behulpzaam. Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerste bezoek aan Bangkok nog een paar uur had voor ik weer naar Nederland zou gaan. Per abuis belandde bij een tempel waar wel 300 monniken gekleed in oranje gewaden zaten. Nieuwsgierig als ik was heb ik gevraagd wat ze aan het doen waren en of ik ook het terrein op mocht. Dit was geen enkel probleem, zolang ik de monniken maar niet afleidde want ze waren bezig met een toets voor de Boeddha leer. Nu was het absoluut niet bewust, maar toch had ik het idee dat ik ze afleidde… maar dit heeft wellicht te maken met mijn lange blonde haar wat ik toen had in combinatie met het hemdje en het korte rokje wat ik toen droeg. Want ik was natuurlijk helemaal niet van plan geweest een tempel te bezoeken…
Moderne Metropool

Aan de andere kant is Bangkok een enorme metropool met de meest geweldige moderne winkelcentra. Enorme complexen van verschillende verdiepingen waarbij plasma schermen aan de buitenkant van het gebouw vaak enorme afmetingen hebben, waardoor de felle kleuren van de verschillende reclames van verre afstand te bekijken zijn. Met de skytrain (bovengrondse metro) ben je in een paar minuten van het ene winkelcentrum in het andere winkelcentrum. Waarbij Siam Center en het MBK Center wel mijn favorieten zijn. Siam als luxueus warenhuis waarin alle top ontwerpers een eigen winkel hebben en MBK Center om goedkoop Thaise souvenirs en kleding te kopen. Overal worden telefonie producten aangeboden. Bijna elke Thai in Bangkok heeft volgens mij een smartphone, dus je zou toch zeggen dat de markt wel aardig verzadigd is.
Skyline

Wolkenkrabbers sieren de skyline van Bangkok. En tussen de prachtige tempelcomplexen kun je prima een Mac Donalds of Subway tegenkomen. Dus voor iedereen die bang is om Aziatisch te moeten eten; het is heerlijk, en je moet het echt proberen, maar je kunt hier werkelijk alles eten. Dus ook aardappels, pasta of pizza. Luxe en comfort zijn hier genoeg te vinden, maar ook als je goedkoop wilt overnachten kun je prima terecht in Bangkok. De Thai zijn dol op kinderen. Dus ze krijgen overal korting en meestal ook nog voorrang.
Tongbreker

Wat ook wel leuk is om te weten; Bangkok heeft de langste plaatsnaam van de wereld. Het heet namelijk voluit Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Bangkok ligt toch iets makkelijker in de mond. One night in Bangkok zijn voor mij inmiddels al vele nachten in Bangkok. En ik hoop dat er nog maar vele mogen volgen.
Toscane
Afbeelding van bomen met een zonsondergang op de achtergrond in Toscane
Reisverhaal Toscane

Mijn droomvakantie is meestal een combinatie van cultuur, natuur en lekker eten. En Toscane heeft dit allemaal. En bovendien is het prima te doen met eigen vervoer. En voor de mensen die geen echtgenoot hebben met vliegangst; nog geen 2 uur vliegen.
Zelf heb ik een voorkeur om in het voor- of najaar naar Italië af te reizen. Het is er dan al/nog aangenaam warm en nog niet te heet om de mooie steden als Florence, Siena en Luca te bekijken. Maar voor wie niet bang is voor wat warmte; ook in de zomer is Toscane een fijne bestemming om even helemaal tot rust te komen. In de schaduw met een glas Chianti wijn, een bakje olijven, wat verse tomaten en een stukje buffelmozzarella is het leven zo slecht nog niet.
Siena

Ook in Toscane heb ik al veel leuke dingen mee gemaakt. Zo was ik een keer op zoek naar een nieuwe tas. Aan het begin van de middag kwamen wij aan in Siena. Dit plaatsje doet wat middeleeuws aan en het centrum ligt boven op een berg. Ongeveer halverwege de berg heb je genoeg mogelijkheden om je auto te parkeren. Vanuit hier wordt je door middel van een stuk of 6 roltrappen door de berg heen naar de top gebracht. Siena is totaal verschillend ten opzichte van Florence wat echt de Renaissance uitstraalt. In Siena kun je niet om het grote plein heen. Dit is namelijk één van de grootste Middeleeuwse pleinen van Europa. En het is fantastisch mooi. Deze piazza is omringt door nauwe straatjes en steegjes. Overal hangen hier uithangborden, vlaggen en reliëfs van de dierensymbolen van de verschillende wijken.
Ondanks de siësta waren de meeste winkels wel open. Dus we hebben heerlijk wat rondgelopen, wat gedronken en verschillende winkels bezocht.
San Gimignano

Daarna zijn we doorgereden naar San Gimignano Een andere beroemde plaats in Toscane. Van verre kun je de torens al zien die hier zo beroemd zijn. Ook hier weer een typisch Italiaans plaatsje; een pleintje, mooie kerken en gezellige straatjes. Als dan het zonnetje wat schijnt en er een Italiaan met een petje compleet met wandelstok verschijnt, is het plaatje compleet. Hier vind je ook een ijsverkoper die destijds al 2 jaar op een rij het beste ijs ter wereld maakte. Je moet er wel even voor in de rij staan, maar het is echt de moeite waard! San Gimignano is natuurlijk wel een stuk kleiner dan Siena, en dus zijn er ook minder winkels waar ze tassen verkopen. En eigenlijk was die tas in Siena toch wel erg mooi… Dus vanuit San Gimignano zijn wij weer terug gereden naar Siena.
Siena later op de dag

Was het ’s middags gezellig druk, nu was het verschrikkelijk druk in Siena.Nu is daar 2 keer per jaar de Palio, een wedstrijd op ongezadelde paarden. Deze zijn op 2 juli en op 16 augustus. Elk jaar komen er duizenden mensen op af. Van te voren krijgt elke wijk van Siena een paard toegewezen. Als een wijk een paard toegewezen heeft gekregen, gaan ze met dit paard door de smalle straatjes van Siena lopen. Het paard en de supporters van de wijk, gedrapeerd met de vlag van desbetreffende wijk luidkeels zingend. En toevallig was vandaag het toewijzen van de paarden. Heel bijzonder om mee te maken hoe serieus de inwoners van Siena dit nemen. Maar als je hier ineens tussen staat kun je niet meer voor of achteruit. Zo vol zijn de straten op dat moment.

Had ik al gemeld hoe krap de straatjes hier zijn? En dat Siena op een berg ligt, en er dus bijna geen vlakke steen te vinden is? En dat wij met 2 kleine kinderen waren, die beiden in een buggy zaten.In stripverhalen zie je wel eens figuren met een praatwolkje met daarin de tekst HELP!!! Dat was hier wel van toepassing. Maar verder weer een heerlijke vakantie gehad in Toscane!
Gevaarlijke dieren in Australië
Schildpadden in een dierentuin in Australie
Reisverhaal Gevaarlijke dieren in Australië

Australië is zeker een droomvakantie van mij geweest. Ik heb er zoveel mooie dingen gezien. De natuur is werkelijk schitterend en de mensen zijn erg vriendelijk. En als ik nu het Sydney Opera House op tv zie denk ik ‘dat heb ik toch maar mooi even met mijn eigen ogen mogen bekijken’. Het grootste verschil met Nederland vind ik toch wel de natuur. Want hoewel het land zelf heel “Westers” is, is de flora en fauna dat absoluut niet.
Verschillen

Toen ik in de bus met een Aussi sprak, vroeg ze mij wat ik wat ik nou zo bijzonder vond aan haar land. Bovenstaande was mijn antwoord. Maar ik vertelde ook dat ik het wel onplezierig vond dat ik, voor mijn gevoel althans, nergens op blote voeten kon lopen en altijd alert moest zijn op enge dieren zoals giftige spinnen en slangen, haaien en krokodillen. Daar moest zij heel erg om lachen. Ze vroeg of er in Nederland dan helemaal geen gevaarlijke wilde dieren waren. Nou nee, helemaal niet. Of toch wel. Er was toevallig een paar weken voor ik naar Australië ging een hele mediacircus geweest omdat er een giftig plantje in Nederland in het wild groeide. Als je ongeveer 10 kilo hiervan op zou eten, zou je er wel aan dood kunnen gaan. Toch niet helemaal hetzelfde onverwachts een wilde krokodil tegenkomen 🙂
Krokodillen

Inmiddels heb ik al verschillende keren een (baby) krokodil vast gehouden en op Cuba heb ik zelfs een krokodillenboerderij bezocht. Toch blijf ik krokodillen bizarre dieren vinden. De soort komt al meer dan 84 miljoen jaar voor op onze aarde, wat best wel wat respect verdient. Maar in mijn ogen zijn het koude, kille reptielen met een onvoorspelbaar karakter. Freek Vonk kan het nog zo enthousiast vertellen, ik hou niet van krokodillen.

Zo ging ik bijvoorbeeld eens een stukje wandelen in een park iets noordelijker gelegen dan Brisbane. Heerlijk weer, mooie omgeving en verrassend weinig toeristen. Tot ik vlak bij een vijver kwam en hier een grote waarschuwing stond dat er recent een krokodil was gesignaleerd. Ik was meteen klaar met mijn wandeling.
Verticale krokodil

Een andere bijzondere ervaring met krokodillen had ik bij een accommodatie waar ik verbleef aan de Oostkust. Dit was een zogenaamde eco lodge waarbij je behalve een goede slaapplek ook nog uitleg kon krijgen over de verschillende dieren die in dit gedeelte van Australië voorkwamen. Zie het als een soort van kinderboerderij, alleen dan met koala’s, kangoeroes en krokodillen welke verbonden was aan de lodge. Iemand ooit wel eens een krokodil verticaal zien staan? Ik wel. Met zijn kop sloeg hij wild tegen het hek aan. En aangezien het beest bijna anderhalve meter lang was en zo’n beetje op zijn poten rechtop in de lucht stond, zul je begrijpen dat dit behoorlijk dreigend overkwam. Ik was blij dat er een hoog hek tussen ons in stond. De verzorger legde uit dat hij normaal gesproken wel het hok van deze krokodil in kon. Nu er eieren in het hok lagen, was dit volstrekt onmogelijk. Een krokodil is vast een goede moeder….
Groot Barrièrerif

Maar daar bleef het niet bij. Ik zou ook nog geconfronteerd worden met andere dieren waarbij het knuffelgehalte ongeveer gelijk staat aan 0. Zo ging ik in Cairns snorkelen. Iedereen die de kans krijgt om hier te snorkelen of te duiken raad ik dit heel erg aan. Nog nooit heb ik zoveel verschillende visjes gezien in evenzoveel verschillende felle kleuren. Het Groot Barrièrerif bestaat uit prachtig koraal wat zachtjes deint in het heldere water. Ik heb zelfs een waterschildpad gezien. Wat een bijzondere wereld, deze onderwaterwereld.
Haaien

Op de boot. Met nog een laatste vriendelijk doch dringend verzoek om het koraal absoluut niet aan te raken mag iedereen zich in het water laten zakken om zelf te ervaren hoe mooi het hier is. Na een poosje hoor ik onze begeleidster roepen dat we met 15 minuten weer vertrekken. De boot is ongeveer 25 meter bij mij vandaan. Langzaam zwem ik die kant weer op. Maar dan zie ik een haai van ongeveer 30 centimeter. Iets meer naar links dan maar. Hm dat voelde niet zo fijn. Nog 15 meter. Gat, weer een haai. Dit keer een formaat groter. Ik kijk de andere kant op. Overal zie ik grijze haaien om mij heen. De grootste is ongeveer 1 meter lang. Ik herinner me dat we onderweg naar het rif ook een haai zijn tegengekomen, een kleintje van nog geen 30 centimeter, en dat er toen werd opgemerkt dat deze haaitjes veel voorkomen bij het rif omdat ze dol zijn op de kleine visjes die daar graag vertoeven. De haaien zelf zijn niet gevaarlijk. Maar ik was zo blij dat ik, nadat ik dwars door de groep haaien heen had gezwommen, de boot bereikte.
Andere droomvakantie dan maar?

Voor iedereen die nu denkt? Help! Ik ga nooit van mijn leven naar zo’n gevaarlijk land. Relax. Het valt reuze mee. Grijze rifhaaien zijn echt niet gevaarlijk weet ook ik nu 🙂 . Pas gewoon goed op. Wees misschien wat extra voorzichtig. Maar ga gewoon genieten van dit bijzondere land. Als er gevaar is, staat dit duidelijk aangegeven. En je kunt hier zoveel unieke dieren in hun eigen omgeving bekijken. De Nationale parken zijn ongelooflijk mooi en de meeste steden hebben iets unieks wat je nergens anders tegenkomt. Het eten is er heerlijk en de wijnen beroemd. Ik weet 100% zeker dat je hier een hele bijzondere en mooie droomvakantie kunt beleven!
Cuba
Afbeelding van het strand in Cuba
Reisverhaal Cuba

Rum, sigaren, de salsa, Fidel Castro en Che Guevara en natuurlijk oude auto’s. Voeg daaraan toe een bijzondere natuur, kleurrijk Havanna en de Caribische zon en je hebt een droomvakantie.
Het land Cuba

Voor iedereen die Cuba hoog op zijn verlanglijstje heeft staan; wacht er niet te lang mee om deze fantastische bestemming te bezoeken. Cuba is aan het veranderen, en snel ook. Juist het authentieke wat Cuba zo bijzonder maakt is over een aantal jaren waarschijnlijk grotendeels verdwenen.
Nu zie je, als je een kwartier op de bus moet wachten, 15 oldtimers voorbijkomen. Als de Cubaan straks nieuwe auto’s mag invoeren zal dit beeld heel snel verdwijnen.
Cuba voor de toerist

In Cuba wordt op heel veel manieren onderscheid gemaakt. Hoewel je misschien anders zou verwachten gezien de politieke situatie, is dit iets waar je als toerist continue mee wordt geconfronteerd. Zo heb je ander geld als het geld welke de lokale bevolking gebruikt voor de basisvoorzieningen zoals rijst en bonen. De auto’s waar jij als toerist gebruik van mag maken hebben een ander kenteken als die van de locals. In jouw hotelkamer staat een tv met satelliet ontvanger, terwijl de Cubaan hier niet naar mag kijken. Doet hij dit wel, dan overtreedt hij de wet, en is er een kans dat hij hiervoor flink gestraft wordt.

Je begrijpt mijn verbazing toen ik bij een krokodillenboerderij iets vertelde over Steve the Crocodille hunter en onze gids mij vrolijk aanvulde met zijn informatie over deze zelfde Steve. Want ondanks dat de overheid nog steeds haar best doet om Cuba afgescheiden te houden van de rest van de wereld, loopt ook hier bijna elke jongere met een mobieltje in zijn hand. Weliswaar zit deze jongere soms wel boven op een paard die een kar achter zich aantrekt. Maar als het één iemand lukt om informatie te krijgen van buitenaf, is het slechts een kwestie van uren voordat over heel Cuba deze informatie bekend is.
Veelzijdig

En Cuba is best is groot. Naast het hoofdeiland bestaat Cuba uit meer dan 1000 kleinere eilandjes en riffen. Het bekende hoofdeiland is door het landschap soms moeilijk te doorkruisen. Toch is het eigenlijk zonde om alleen voor een strandvakantie naar Cuba te komen. Ondanks de geweldige stranden; want deze zijn er breed, schoon en veelvuldig aanwezig. Maar hoe jammer is het als je helemaal niets ziet van de schitterende plaatsen zoals Trinidad, Santiago de Cuba, Santa Clara en natuurlijk Havanna. En naast de stranden vind je er niet alleen berggebied, maar ook tabaksvelden, tropisch regenwoud en minuscuul kleine vogeltjes (cartacuba), krokodillen en flamingo’s.
Havanna

Havanna is bijzonder. Het is enorm kleurrijk. In de sigaarfabriek werken allemaal goed geïnformeerde mensen; Een dame zit hier de hele dag door de krant hardop voor te lezen door een luidspreker. En ze had geen prettige stem… Als we weer uit de fabriek komen passeert er net een oude Nederlandse gele bus. Hier waarschijnlijk al 30 jaar geleden geëxporteerd.
Wat mij daarnaast het meeste is bijgebleven is de bijzondere architectuur van de gebouwen. Een goede gids zal je bij veel gebouwen een historisch verhaal kunnen vertellen. En wees niet bang; hij zal het zo vertellen dat het een spannend verhaal is waarbij je terug in de tijd gaat!
En ook hier zie je regelmatig mensen op straat wat drinken, een sigaar roken of dansen op een vrolijk muziekje. Want de zon schijnt bijna altijd en op Cuba is overal wel een glas Cuba Libre te krijgen.
Rijbewijs

Tijdens onze laatste excursie hebben wij Ruben als gids en chauffeur. Een slimme, vriendelijke jongen die ons heel veel weet te vertellen over Cuba, de Cubanen en het dagelijkse leven. Zo werk je op Cuba omdat dit zo hoort, maar niet omdat je geld gaat verdienen. Om geld te verdienen heb je een bijbaan nodig. Dus praktisch elke Cubaan heeft naast zijn baan een bijbaan. Meestal in de toeristische sector.
Als we langs een gebouw rijden waar een rij mensen staat geeft Ruben aan dat mensen hier een rijbewijs kunnen halen. Aan rijlessen doen ze hier niet. Als je de theorie vragen goed hebt, mag je gaan rijden, mits je zelf een auto hebt om in te rijden. En dat is nog het meest lastige; om hier een auto te vinden waarin je mag rijden. Maar eerlijk is eerlijk, echt gevaarlijke rijders en/of situaties heb ik hier niet gezien. Dus blijkbaar werkt het systeem wel. Dat had mij heel wat geld kunnen besparen…
Kerst
Afbeelding van de New York skyline
Reisverhaal Kerst

Ik hou van Kerst. En dan vooral van die vrolijke mooie lampjes en lichtjes overal. Hoewel een straat er in de winter vaak grauw en triest uit kan zien, zeker als het ook nog regent en waait, is daar de periode rond Kerst niets van te merken. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat er in sommige landen en plaatsen meer versiert wordt dan andere landen en plaatsen.
Singapore

Ik was half november in Singapore en alles was al helemaal in Kerstsfeer gebracht. Toen wist ik het nog niet, maar de mensen in Singapore houden zoveel van Kerst dat ze bijna 3 maanden lang alles in Kerstsfeer houden. Zo staat alles begin november al klaar en pas in de 3e week van januari worden alle kerstversieringen weer weggehaald. Vooral de grote warenhuizen gaan helemaal los qua kerstversieringen. Wat ik zelf heel grappig vond; in de etalages zie je overal de kerstman tussen het ijs en de sneeuw zitten. Maar in een land waar het eigenlijk nooit onder de 25 graden komt (ook ’s nachts niet), komt natuurlijk nooit natuurlijk sneeuw voor. Waarschijnlijk dat de kinderen daarom zo verlekkert naar deze vrolijke etalages kunnen kijken.
Maastricht en Valkenburg

Een stuk dichter bij huis, maar ook erg mooi aangekleed met kerst zijn Maastricht en Valkenburg. Wil je met Kerst hier overnachten voor een fatsoenlijke prijs? Wacht dan niet tot het december is, maar boek veel eerder. Vaak vind je op het Vrijthof in Maastricht een tijdelijke ijsbaan omringt met gezellige kraampjes waar je heerlijke lekkernijen kunt kopen. Echt bijzonder vind ik wel de grotten in Valkenburg. Zowel de gemeentegrot als de fluweelgrot zijn het bezoeken waard. En ook in Valkenburg doen ze elk jaar hun best om de plaats zo mooi mogelijk te versieren.

Tip uit eigen ervaring; parkeer niet je auto bij een verlichte kerstboom zonder de staatnaam te bekijken. Er zijn namelijk nogal wat verlichte kerstbomen…
New York

Mijn absolute favoriet als het gaat om plekken waar ik de Kerstsfeer heb mogen proeven. Ik werd betoverd door de ontelbare lampjes en alle werkelijk geweldige kerstversieringen. En typisch Amerikaans natuurlijk; alles is groot, dus ook de kerstversieringen. Nergens ter wereld heb ik zulke mooie versierde etalages gezien als hier. En uiteraard ook hier een ijsbaan en natuurlijk de beroemde grote kerstboom op Rockefeller Center. Ook een bezoek aan de Radio City Christmas Spectacular is erg leuk!

Oja, ook erg leuk; ga je naar New York rond 10 december heb je niet alleen een prachtig versiert New York, maar pak je ook gelijk de uitverkoop mee 
Rome

De enige plek uit dit lijstje die ik niet direct zou aanraden om te bezoeken met Kerst. Rome zelf is fantastisch als je van cultuur en lekker eten houdt. Maar qua kerstversieringen scoren ze absoluut geen voldoende. In heel Rome heb ik maximaal 3 kerstversieringen gezien. Wellicht dat het nu iets beter aangekleed is, maar 5 jaar geleden viel het mij heel erg tegen.
Duitse Kerstmarkten

Altijd leuk en altijd gezellig. Check wel van te voren waar je moet zijn voor de leukste kerstmarkten. Zo vind ik zelf het centrum van Oberhausen niet echt geweldig. Het grote winkelcentrum CerntrO daarentegen is weer helemaal top! Vorig jaar stonden er maar liefst 150 houten hutjes met allemaal kerstartikelen, en ik verwacht dat dat dit jaar niet anders zal zijn. Andere leuke kerstmarkten in Duitsland zijn Düsseldorf en Keulen.
Londen

Deze staat nog op mijn lijstje; dus ik kan helaas niet spreken uit eigen ervaring. Maar wat ik tot nu toe heb gehoord klinkt erg veelbelovend! Vooral de etalages bij Harrods schijnen erg bijzonder te zijn. En waar kun je beter shoppen voor Kerst dan in Londen? Hij staat in ieder geval nog op mijn to do list!
Voorpret, Vooruitzicht en Vakbeurs
Afbeelding van Petra op een vakantiebeurs
Reisverhaal Voorpret, Vooruitzicht en Vakbeurs

Terwijl ik dit stukje schrijf zit ik in de trein vanaf de jaarbeurs in Utrecht weer op weg naar huis. Vandaag was ik op de vakantiebeurs waarbij ik lekker zelf wat heb kunnen rondstruinen tussen de verschillende aanbieders van reizen, de verschillende verkeersbureaus en belangenorganisaties. Gisteren was ik hier ook al. Toen voor de vakbeurs. Een beurs voor iedereen die werkzaam is in het toerisme en graag op de hoogte blijft. Beiden waren erg leuk en zeker de moeite waard. Het is altijd interessant om te horen wat er op dit moment speelt in de branche. En de vakantiebeurs was weer vergelijkbaar met de voorgaande jaren; een heerlijk plek om alvast in de sfeer te komen voor de vakantie of om op zoek te gaan naar een volgende droombestemming.
Voorpret

Bij ons thuis hebben de afgelopen maanden heel wat landen en al bijna evenveel continenten de revue gepasseerd; waar gaan we dit jaar heen in de zomervakantie! Het nadeel van werken op een reisbureau is dat je dagelijks de mooiste bestemmingen voorbij ziet komen. En het is soms erg moeilijk om de verleidingen te weerstaan. Tel daar 2 kinderen bij op die inmiddels zelf ook heel goed weten waar ze heen willen en een man die liever niet wil vliegen, dus echt wel een maximaal aantal uren tussen de wolken wil verblijven en je hebt een enorme vakantie-bestemming-puzzel J.

Omdat we dit jaar werkelijk van Kroatië naar Borneo gingen. Van Borneo via Bulgarije en Italië weer bij Maleisië en Thailand uitkwamen, leek het ons zinvol om eens goed na te gaan wat we echt heel graag nog zouden willen bekijken. En dat is nog best wel lastig. Want wat zoek je in een vakantie, een echte droomvakantie? Wil je in een korte tijd zoveel mogelijk bekijken? Wil je juist lekker uitrusten? Ga je voor het lekkere eten? Of voor de cultuur? Of de natuur? Wil je juist rust, of liever de drukte van de stad? Lekker luxe of juist back to basic? Om aan iedereen zijn wensen te voldoen wordt het bij ons vaak een compromis; wel veel zien, maar wel afgewisseld met dagen waarbij we niet zoveel inplannen. Een land of vakantie waarbij je natuur en cultuur kunt afwisselen. Bij voorkeur schijnt de zon elke dag en is het eten heerlijk.
Vakbeurs

Sinds vandaag komt daar nog een wens bij; better holidays. Dit jaar een belangrijk thema op de vakbeurs. De focus van ‘Better holidays’, het duurzaam toeristisch ondernemen-initiatief van de reisbranche, ligt dit jaar op het sociale aspect van reizen, anders gezegd de menselijke kant van ‘Better holidays’. Naast de voor vele reisondernemers meer voor de hand liggende onderwerpen als natuur & milieu, gaat het bij het sociale aspect om het creëren van betere plekken voor mensen die op de bestemmingen leven, wonen en werken.
Vooruitzicht in meerdere opzichten

Zelf denk ik dat we als reisbranche ook echt deze kant op gaan. Was het vroeger bijzonder als je een scharrelei kocht, tegenwoordig is dit de standaard. En zo gaat het waarschijnlijk straks ook met reizen waarbij rekening wordt gehouden met de leefomstandigheden van de mensen ter plaatse. Al ben ik me bewust dat dit een stuk gecompliceerder ligt dan het voorbeeld met het ei. Want wat is bijvoorbeeld een acceptabel salaris van een wasvrouw in Azië? Willen we wel kinderopvanghuizen aanbieden in een rondreis? Want er is altijd een kans dat men daar juist de meest “zielige “ kinderen aan de toeristen laten zien. En als deze er niet toevallig zijn, is het natuurlijk altijd een optie om zulke kinderen zelf te creëren. Want inkomsten mislopen omdat je niet interessant genoeg bent is geen optie. Geld is meestal broodnodig in zulke gebieden. En wat te denken van een eilanden groep in de Atlantische Oceaan welke volledig afhankelijk is van het toerisme. Hier zijn de leefomstandigheden ronduit slecht te noemen. Maar dergelijke landen bestaan. En de gevolgen van het weghouden van de toeristen zijn desastreus.

Behoorlijk wat stof tot nadenken. Dit is niet een meer-jaren plan, maar een heel-veel-meer-jarenplan. Maar het is een positieve ontwikkeling dat men er mee bezig is. Al zal het nog wel even duren voor ook iedere consument hiervan op de hoogte is.
Gele zonnestralen icoon
Laat Goedkope droomvakanties uw reis binnen Nederland of wereldwijd boeken en bel ons op 06-21470167.
Share by: